- Regisztráció

AX-Pro vezeték nélküli rendszer bemutatója

2020.10.13.


A Hikvision, a termékpalettájába jól illeszkedő, egyéb rendszereivel is együttműködő, vezeték nélküli behatolásjelzővel rukkolt elő.
A második generációs AX-Pro ugyan az AX-HUB vonalat követi, de némi külsőbeli hasonlóságon túl, attól eltérő nyomon jár.
A valóban újszerű fejlesztés nem csak a fizikai kialakítást illeti, hanem egy teljesen új, 21. századi szemléletmódot is kapunk, hogyan képzelhetünk el egy újfajta jelenképet a védelmi eszközeinknek.
 
Magánházak, panellakások előnyben!
A kialakítása miatt, elsősorban a lakossági szegmensnek szánták az AX-Pro rendszert. A lakásokban, családi házakban és kisebb üzletekben egyaránt jól használható eszközök, nagyon impozáns műszaki adatokkal láttak napvilágot, hiszen akár 1,6 km-es (!) rádiós átvitelű érzékelőket és emellett 6 éves telepélettartamot ígérnek, videoátviteli funkciókkal. A nagy átviteli táv komoly fegyvertény lehet a sűrűn beépített, betonból épült házaknál, akár a hagyományos panelépületeknél is, mert a jelzés nem hal el a harmadik falon áthaladva sem.

Kétféle központ, jó felhozatal
Egy kisebb és egy nagyobb központ jelent meg: a DS-PWA96-M-WE és
DS-PWA64-L-WE típusok.
Mint az az elnevezésekből is sejthető, az előbbi 96 be-, vagy kimetet kínál, míg utóbbi 64-et. A nagyobbik változat ezen felül akár 4 külső kamera képének integrálására is képes  és  beépített proxyolvasója is van. A számokat követő „M" a középútra, míg az „L" a belépőszintre utal.
A be- és kimenet úgy érthető ennél a megoldásnál, hogy ennyi rádiós eszközt fogadhat, vagy rádiós kimeneti modulon, ennyi kimenetet vezérelhet. Fizikailag semmilyen ki, vagy bemenet nincsen a paneleken.



Csemege mindkét eszköznél a fedélzeti Wi-Fi megléte, valamint a nagyobbik testvérnél a 4, míg a kisebbiknél a 2 jelismétlő támogatása.
Ezeken felül, a 96-os változatba még Dual SIM-es, 3G /4G képes mobilkommunikátort is zsúfoltak, amiből a 64-es változatba, „csak" szimpla GPRS átvitel került.
A vezetékes LAN kapcsolat mindkettőnél alapértelmezett.

Kit lett, maradhat?
Bár alkotóelemenként is beszerezhető (központ, kezelő, érzékelő, hangjelző, stb.), mint általában a behatolásjelzők, de a gyártó a „cél szettesíti az eszközt" jegyében, kétféle indulókitet is kínál. Mindkettőhöz jár egy-egy PIR, nyitásérzékelő, távkapcsoló, és persze a központ is (DS-PWA96-Kit-WE / DS-PWA96-Kit-WE).


Rendszerfilozófia
Az AX-Pro kialakítása meglehetősen eltér egy megszokott behatolásjelzőétől. A hangsúlyt az okostelefonoknál megismert, nagyfokú integráltságra helyezték, az aprólékos rendszerépítgetés helyett.
Itt hiába is akarnánk csak központpanelt, fémdobozt, kommunikátort, transzformátort, fedélkapcsolót beszerezni, ilyenek nincsenek a külön tételek között. Az akkumulátor méretét sem mi választhatjuk meg, hiszen azt is a központba beépítve kapjuk.
A programozás, beállítás filozófiája sokkal inkább hasonlít egy CCTV rendszeréhez, gyakorlatilag integráljuk a behatolásjelzőt az iVMS-4200 alá, és Hik-Connect / Hik-Connect Pro appból vezérelhetjük, programozhatjuk.
A hagyományos értelemben vett, vezeték nélküli kezelőbillenytyűzet inkább csak rendelhető vésztartalék (ha lemerülne a telefon), vagy dísz, semmint elengedhetetlen vezérlőeszköz, mert elsődlegesen az okostelefonos vezérlés volt a cél.
Mégis, legkényelmesebben, a zsebben hordható távvezérlővel élesíthető, hatástalanítható a rendszer.

Minden információt a mobilapplikáción keresztül, vagy emailben kapunk meg, tehát a klasszikus értelemben vett LCD-kijelzős billenytyűzet/kezelő egyáltalán nincs hozzá.

Felhőbe építkezik
A központ alapvetően Netes kapcsolatra épít. Nem csak fizikailag integrált, de a felhasználása is az. Abszolút látható, hogy nem önálló eszköznek fejlesztették, mint behatolásjelzőt, hanem egy felhőalapú, más rendszerekkel is összevonható (CCTV és IP-alapú kaputelefon), házautomatizálási és védelmi egység szerves részének szánták, okostelefonos vezérléssel.
További fejlesztések is várhatóak, IoT eszközök személyében, amikkel pl. a távoli eszközvezérlések (lámpakapcsolás, dugaljba csatlakozó fogyasztók vezérlése, hőmérsékletlekérdezés és -szabályzás, stb.) is megvalósíthatók.

Központ kialakítása
A műanyag ház két, hátlapi csavarjának kitekerése és a keskeny fedél eltávolítása után, feltárul a ki- és bekapcsoló gomb, a LAN valamint a ~230 V-os (piskóta DIN) csatlakozóaljzat. A tápegységet teljesen integrálták a panelre.
Van itt még SIM-kártyát fogadó rés (vagy kettő, a 96-oson), miniatűr, soros COM csatlakozók, süllyesztett szabotázskapcsoló, valamint egy gombostűfejnyi „Reset" gomb is (Csak sejthető, hogy egy jövőbeni nagyobb verzión, egy SD kártyafoglalat is helyet kap).

Legbelül, egy 4520 mAh-ás, a panel közepére ragasztott, a bontható csatlakozója miatt feltehetőleg cserélhető, Li-ion polimer akkumulátor is előbukkan. Áramszünet esetén, 12 órát hidalhat át vele a központ.

Az akku csak a hátlap lecsavarozása után fedi fel magát, ám a hátlapot a telepítéshez (szemben az AX-HUB beüzemelésével) nem kell eltávolítani, csak a kíváncsiságtól hajtott telepítők szemlélhetik ezt meg.


Átviteli technológiák és adatvédelem

Független kommunikációs csatornák
A rendszer két, független rádiófrekvenciás processzorcsipet használ a kommunikációhoz. A Tri-X eljárást az érzékelőkhöz, míg a CAM-X átvitelt a videojelekhez.

Szórt spektrumú RF átvitel
Az eszközök kommunikációjánál (Tri-X), úgynevezett szórt spektrumú átvitelt alkalmaznak (FHSS), mely a jel keskeny spektrumát, szélesebb spektrumra „keni szét", ezáltal biztonságosabbá téve az átvitelt, valamint megnövelve a rendszer ellenállását a mesterséges és  természetes rádiófrekvenciás zavarokkal szemben.
Az AX-Pro működése során, 50 különböző ferkvenciájú vivőjel (átviteli csatorna) között „ugrál" látszólag véletlenszerűen, a spektrumon belül. Ez biztosítja a tiszta és pontos beszélgetést a központ és az eszközök között. A kommunikációja gyakorlatilag felderíthetetlen, és csekély eséllyel zavarható meg, mert az RF háttérzaj szintje alatt folyik. Hasonló az eljárás mint a Wi-Fi és Bluetooth eszközökben.

Biztonság
Az érzékelő-központ viszonylat 868 MHz-es, vezeték nélküli, kétirányú, AES-128 titkosítású átvitel, mely interferenciamentes és villámgyors.
A biztonság és jelátvitel stabilitásának további növelése érdekében, úgynevezett CDMA eljárást alkalmaznak, mely az eszköz riasztási jelét elosztva, különböző időablakokban továbbítja, így csökkentve a jelblokkolás, jelvesztés lehetőségét.

Az elérhető 868 MHz-es eszköztávolságok a kiadott gyári specifikációk alapján, 800 és 1600 méter között változnak, ez utóbbi a nagyobbik nyitásérzékelő sajátja (a Tri-X technológia legfeljebb 2000 méterre képes nyílt terepen).

Gyakorlati tapasztalataink alapján, ez az adat, akár a valóságban is produkálható, nyílt terepen, rálátással, de falak között is impozáns az áthidalható táv.
Próbáink során, belvárosi, magas építésű környezetben, rálátással, 930 m-es távolságból is biztosan átvitte a jeleket, ennél nagyobb áthidalást egyelőre még nem teszteltünk.

A vezeték nélküli videofolyamok, képek átvitelét a CAM-X processzor biztosítja.

A központot felvértezték 2,4 GHz-es Wi-Fi hálózati eléréssel is.

Telepítők, felhasználók, kódok
Ahol lehet, száműzték a kódok használatát a működtetés során. Felhasználói kód, mint olyan, egyedül a szükségmegoldásnak tekintett (ha lemerülne a mobil), vezeték nélküli kezelőegységnél van.
Ha proxyolvasó is csatlakozik a központhoz, akkor 8 helyen (96-os központ), legfeljebb 48 címke (tag) használható. Kódra itt sincsen szükség.

A hagyományos értelemben vett telepítői kód ennél a rendszernél nem létezik.
Az eszközt aktiválni kell, egy előzőleg létrehozott Hik-ProConnect fiókkal. Ehhez szükséges az eszközre írt egyedi sorszám használata, majd az aktiváló kód beírása.
Ezek után létrehozható egy telepítő és egy rendszergazda jogosultság is.

Meghívással lehet felhasználókat adni a központhoz, akik a telefonjukat használva vezérelhetik a jogosultságuknak megfelelően a rendszert. Itt sincsenek felhasználói kódok. Ilyen felhasználóból a 64-es központnál 32, míg a 96-oson 46 lehet.

Érzékelők

Már most is számos érzékelőfajta, többféle típusa is elérhető a központhoz, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, ez továbbiakkal is bővül hamarosan. Addig is az érzékelők közül részletesebben is bemutatunk most néhányat.

PIRCAM
A legnépszerűbb eszköznek, az izgalmas, vezeték nélküli passzívinfrával kombinált, rádiós kamera ígérkezik.
Az eszköz 12 m / 90° érzékelési területű térlátó passzívinfrából és 89,5° látószögű kamerából áll. 30 kg tömeg alatti kisállatok mozgása nem vált ki riasztást az érzékelőből.
A képeket és a riasztásokat, akár 800 m-es távolságba is képes elküldeni.
A mozgóképek átviteléhez érdekes és egyben „ősi" módszert választottak, egy legfeljebb 20 képkockából álló GIF-et hoznak létre, ami kis mértete miatt, könnyedén továbbítható.

Az átvitt képek maximális felbontása 640×480 pixel lehet, ami első olvasásra szerény, ám a gyakorlatban egészen jól használható.
Nem elhanyagolható a rádiós eszköz várható, 6 évnyi telepélettartama sem.

IVaaS (Intruder Verification as a Service)
A PIRCAM fontos funkciója, a csak a 96-os központon működő, riasztáshitelesítés (Behatoló Verifikációs Szolgáltatás). A riasztás alkalmával, a felhasználó, a mobiltelefonra/PC-re érkező képek alapján meggyőződhet a behatolás valódiságáról.
Ehhez a PIRCAM, illetve külső 4 kamera is igénybe vehető élőképes, vagy üzenetben kapott 7 mp-es videóval. 64-es központon csak a PIRCAM által felvett rövid video érhető el, a naplóban.

 
Nyitásérzékelők
Kétféle is elérhető az AX-Rro rendszerhez, egy kisebb, és egy nagyobb hatótávolságú. A nagyobbik 2, vezetékes zónabemenetet is kapott.

 
 

 
Kezelőeszközök
 
Hang- és fényjelzők
 
 
További információkért, kérjük keresse termétámogató kollégánkat!
Bogya Zsolt  +36 30 894-0630
bogya.zsolt@modernalarm.hu