- Regisztráció

Hikmicro épülettermográfiai hőkamerák

2023.01.24.

 
 
     
 
  
 
     
 

Spóroljon azzal, hogy meglátja a láthatatlan hibákat!

Hikmicro épülettermográfiai hőkamerák bemutatója
 
A biztonságtechnikai szerelők munkáját is segíti!

Mára már, a biztonságtechnikai szerelő feladatköre meglehetősen összetett és szerteágazó lett.
A keze alatt forr össze, integrálódik egy-egy telepítés, karbantartás során az épület elektromos rendszere, okos működtetése, vezérlése. Ez a szakma bőven tartogat kihívásokat a konkrét biztonságtechnikai feladatokon túl a villanyszereléstől, a lakatosmunkákon át, egészen a burkolásig. Arról már nem is beszélve, hogy sokan a kor elvárásainak megfelelően és a megélhetési lehetőségek kibővítése miatt, már jó ideje foglalkoznak HVAC (Heating, Ventillation, Air Conditioning – Fűtő, Szellőztető és Légkondicionáló) rendszerek szerelésével, javításával is.
Ezek az egyenként is bonyolult szakmák, megkívánják az egyedi szerszámokat, de van olyan, univerzális eszköz, amely minden felsorolt területen jól használható, sőt, néhol nélkülözhetetlen, mégpedig a kézi hőkamera.




A Hikmicro, egy a Hikvision cégen belüli, mintegy 600 főt foglalkoztató részleg, amely kifejezetten kézi hőkamerák tervezésével, fejlesztésével, piackutatásával foglalkozik.
A Hikmicro termékek előállítása, a Hikvision gyártósorain történik.
A Modern Alarm Kft., évek óta hivatalos forgalmazója a Hikmicro hőkameráknak.

Az a hőkamera, amellyel az alább látható legtöbb kép készült (M sorozatú) nem csak hőképet, de hagyományos színes képet, úgynevezett fúziós képet (normál kamerakép és hőkép kombinációja) és kép a képben fúziós képet is tud készíteni. A készülékek tervezői gondoltak azokra is, akiknek nem fő területük a termográfiai mérés és dokumentáció, de a hibafeltárás, karbantartás során hasznos lehet számukra egy olcsóbb kivitelű, kicsi, akár zsebben is elférő modell. Elsősorban nekik szánták a Hikmicro Mini és Pocket szériákat, amelyek kifejezetten kicsi, könnyű, de a célnak tökéletesen megfelelő eszközök.

Burkolat alatti, „rejtőzködő" szerelvények felfedése
Kezdjük a „hagyományos” biztonságtechnikai telepítéssel, ahol különböző eszközök (riasztóközpont, érzékelők, páncélszekrény) helyének meghatározásánál – a megfelelő hely kiválasztásánál, esélyt kapunk, hogy elkerüljük a fűtés, víz vagy elektromos csöveket, kábeleket. Nem jelenthető ki, hogy minden szituációban teljes biztonsággal láthatjuk, detektálhatjuk ezeket a rejtett szerelvényeket, de már az  nagy segítség és költségkímélő tény lehet, ha elkerülhetjük a falban a vakolathoz közel „rejtőző” elektromos vezeték, vízcső, lefolyó átfúrását.

Az alábbi képek azt is bizonyítják, hogy bizonyos esetekben, a mélyebben szerelt, vastag vakolat alatt meglapuló cső is láthatóvá válik.
Itt a hidegvíz cső látható a vakolat alatt:



Egyébként az alábbi képen látható függőleges strangról mi sem sejtettük, hogy ebben a falszakaszban egyáltalán van fűtéscső:



A következő példán jól látható a vakolat alatt lévő melegvíz vezeték, amely amúgy a 15 cm-es fal másik oldalához tartozó konyhai mosogatóhoz kötött ágat mutatja.



Nem kell ecsetelni, mekkora kellemetlenséggel és költséggel járhat, ha a padlófűtést találjuk telibe a fúróval, például egy páncélszekrény padlóhoz rögzítése közben. A kép a képben (PIP) megjelenítéssel látható padlózat már normál üzemi hőfokra felmelegedett állapotában van, ezért értelemszerűen minimális a hőkontraszt a kerámia burkolat és a fűtéscső között (bár ennek ellenére egyértelműen látszik, hol nem kéne belefúrni ebbe a padlóba).



Látványosabb képet, nagyobb kontrasztot kapunk, ha az éppen beinduló fűtési rendszert ellenőrzünk, vagy néhány órára lekapcsoltatjuk a fűtést és a lehűlt padlót az induló fűtésnél ellenőrizzük. Ez a technológia természetesen akkor is jól jöhet, ha esetleg éppen a padlófűtés szivárgásának forrása után kutatunk. 

Nem mindegy, milyen felületen mérünk
A mérés, detektálás szempontjából fontos tényező a reflexió, a mért felület hőtükröző képessége. A mérhetőséget nagyban befolyásolja a felület anyaga és a felület kialakítása. A fényes, tükröződő, polírozott felületek mérése önmagában szinte lehetetlen, bár erre is megvannak a megfelelő trükkök.

„Poloska" leleplezése
A szakma szerelői sokszor találkozhattak olyan feladattal amikor a megrendelő rejtett szerelésű, „láthatatlan” eszköz telepítését kéri, ennek fonákjaként az is előfordul, amikor ezek felderítése a feladat. Mind a rejtett kamera, mind a mikrofon megtalálása, szintén megoldható hőkamerák használatával, amennyiben aktív készülékről van szó.

Tűz- és egyéb kár megelőzése
A biztonságtechnikai szakma másik jelentős szerepköre a karbantartás és javítás feladatainak elvégzése, amelyek között sokszor előfordulnak melegedéssel összefüggésben álló hibák is. Egyszer a Flir-nél olvastam egy ide vonatkozó megjegyzést: „Majdnem minden, ami áramot használ vagy továbbít, felforrósodik, mielőtt meghibásodik”.
Célszerű tehát ezeket idejében észrevenni. Amiket mindenképpen érdemes ellenőrizni, mert kimagaslóan sok tűzesetért közvetlenül okolhatóak, azok a rendszerek betápoldali, ~230 V-os csatlakozásai, kötései. Egy-két idevágó példa:



A fenti képen látható „olvadt csokit” a kötés átmeneti ellenállásának megnövekedése miatt bekövetkezett felforrósodása, és az abból eredő tűz okozta. Tanulságos és továbbgondolható az alábbi képen látható vízforraló kábelének, terhelés közbeni fúziós hőképe is:



Megszívlelendő tipp lehet, ha egy falban „sunyin megbúvó” alulméretezett vezetékre gyanakszunk, akkor az adott ágra kapcsolt, combosabb terheléssel „rábírhatjuk” a rejtőzködő kábelszakaszt arra, hogy megmutassa magát.

Egy gyors ellenőrzés a hőkamerával az elektromos szekrényben, villanyóra szekrényben csodákat mutathat, de a lámpákra, konnektorokra, tápegységekre ránézve is, egy pillanat alatt felfedhetjük a gyanús csatlakozást, túlterhelt kábelszakaszt, vagy hibás kötésből származó átmeneti ellenállás, esetleg egy meghibásodott alkatrész okozta melegedést.

Három fázisnál és napelem táblánál is segíthet
Ha már az előbb a ~230 V-os betápoldalról esett szó, akkor háromfázisú hálózatok esetén például egy hőkamera jól szemléltetheti az egyes fázis ágak közötti egyenlőtlen terheléseloszlást is. A villanyszereléssel is foglalkozó kollégákat segítheti a transzformátorok, légvezetékek hibáinak feltárásánál, bár a legújabb társfeladatkör a napelemes tápellátó rendszerek paneleinek mikrotöréseit, hibát jelző „forró pontjaikat” is segít felderíteni.    

Rejtett beázások, légszigetelési problémák felderítése
Térjünk át kicsit a fent említett HVAC rendszerekre, melyek rendkívül összetettek lehetnek, megfelelő karbantartást igényelnek az optimális hatékonyság és teljesítmény biztosítása érdekében. A levegőszivárgás, a helytelenül felszerelt csővezetékek, a meghibásodott elektromos alkatrészek, a nedvesség, a hűtéssel kapcsolatos problémák költséges javításokhoz, megnövekedett energiaköltségekhez, vízkárokhoz és rossz beltéri levegőminőséghez vezethetnek.
E problémák némelyikét rendkívül nehéz megtalálni megfelelő szerszámok nélkül. A hőkamerát használó HVAC technikusok gyorsan és hatékonyan, egy pillantással észrevehetik ezek nagy részét.



Mivel közülük sok szabad szemmel nem látható, így könnyen figyelmen kívül hagyható, ennek következményeként a probléma sokkal nagyobb és költségesebb javításba torkollhat.
Miben nyilvánulhatnak meg ezek a hőkamera segítségével könnyedén feltárható, dokumentálható hibák? Szigetelési hibák, légszigetelési problémák, nedvesség és penész jelenléte, a technológiai hibák miatt jelentkező elpazarolt energia, hulladékhő kimutatásánál, szellőzőrendszere csővezetékeiben található szűkületek, dugulások, beázások.



Hogyan kereshetünk pénzt hőkamerával?
Mint látható, a fel nem tárt hibákból bekövetkező károk, tűzesemények, beázások rekonstrukciós költségei, akár egy kézi hőkamara árának a többszörösét is kitehetik.

Várhatóan bekövetkező meghibásodásra figyelmeztetve
Érdemes lehet beszerezni, akár szolgáltatás keretében végzett, előzetes felülvizsgálat céljaira egy-egy típust. Az azzal feltárt hibára felhívva a megrendelő figyelmét, ajánlható számára fixen telepített hőkamera, amellyel a mechanikai hibák (pl. egy gyártósoron, nagy gép üzemeltetésekor stb.) már a bekövetkező káresemény előtt detektálhatóak, így tervezett leállás és karbantartás keretében végezhető el a javítás, nem okozva váratlan termelés- és bevétel-kiesést az elromló gép.

Tűzesetre figyelmeztetve
De ugyanezen logika mentén, a nagy terhelésnek kitett elektromos szerelvényeket állandóan figyelő, fixen telepített hőkamera, a beállított maximum értéket átlépő hőmérsékletet észlelve, még jóval a tűz bekövetkezte előtt jelzi a veszélyhelyzetet.

A Hikmicro kézi hőkamerái széles választékkal, műszaki tartalommal, különböző szolgáltatásokkal és formai kialakítással kerülnek forgalomba. Röviden arról, milyen eszközöket használhatunk a fent említett feladatokra. Ezek a kézi termográfiai eszközök rendszerint kis távolságon belüli mérésre, megfigyelésre készültek és általában -20 °C-tól +550 °C-ig használhatók (kivétel a mini széria).

 
Típus Kép Általános információk Bővebb
infók
Magyar
feliratos
videók
Mini
sorozat
Mini épülettermográfiai hőkamera, amely Androidrendszerű telefonokhoz csatolva használható. Kicsi, kompakt és könnyen kezelhető készülék, 160 × 120 pixel felbontású 17 mikronos érzékelővel, 3,2mm-es objektív. Látószöge 50° × 38°.

E
sorozat
Kedvező árú épülettermográfiai, kézi hőkamera, 2,4 inches LCD kijelzővel. Strapabíró, kompakt és könnyen kezelhető készülék, 160x120 pixel felbontású érzékelővel, 3,1mm-es objektívvel.  Mérési tartomány: -20 °C- 550 °C, +/- 2 °C mérési pontossággal. Magyar menürendszer.
B
sorozat
Kedvező árú, épülettermográfiai, kézi hőkamera 3,2 inches LCD kijelzővel.  Strapabíró, kompakt és könnyen kezelhető készülék, 160x240 vagy 192x256 pixel (típusfüggő) felbontású érzékelővel, 3,5mm-es objektívvel.  Mérési tartomány: -20 °C- 550°C, Wi-Fi kapcsolat. Küszöbérték riasztás. Magyar menürendszer.
M
sorozat
Professzionális kombinált épülettermográfiai, kézi hőkamera + látható fénytartományú kamera. 3,5 inches érintőképernyős kijelzővel. 160x120 / 256x192 / 384x288 (típusfüggő) pixel felbontású termikus érzékelővel, 6,2mm-es objektívvel +8 Megapixeles, látható spektrumú kamera. Hőkamera látószög: 25° × 18,7°. Mérési tartomány: -20 °C- 550 °C, Nagy távolságú mérőpont célzó lézer. Beépített LED világítás fotó és videofelvétel megkönnyítésére. Wi-Fi kapcsolat. Magyar nyelvű menürendszer.
Pocket
sorozat
Professzionális kombinált épülettermográfiai, zsebben hordható kivitelű hőkamera + látható fénytartományú kamera. 3,5 inches érintőképernyős kijelzővel. 256x192 pixel felbontású termikus érzékelővel, Hőkamera látószög: 50° × 37,2°. Mérési tartomány: -20 °C- 400 °C ,  +/- 2 °C mérési pontossággal. Beépített LED világítás fotó és videofelvétel megkönnyítésére. Wi-Fi kapcsolat. Magyar nyelvű menürendszer.

 
   
 
     
További információkért, konkrét ajánlatért kérjük,
hőkamera terméktámogató kollégáinkat keresse:


Tóth István:  +36 30 791-3335  
toth.istvan@modernalarm.hu

Waldmann Tamás:
+36 30 791-3336
waldmann.tamas@modernalarm.hu
 
 
     
Modern Alarm Kft.
1134 Budapest, Kassák Lajos u. 61.
Tel.: +36 1 237-1915
hirlevel@modernalarm.hu  |  www.modernalarm.hu