- Regisztráció

SIOUX védi a naperőművet

2018.11.15.

CIAS Sioux 3.0 védi Magyarország legnagyobb naperőművét

Az MVM Csoport és egyben az ország egyik legnagyobb naperőműve épült meg Felsőzsolca és Onga határában, egy közel 44 hektáros területen, az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának keretében. A legmodernebb technológiát felvonultató felsőzsolcai naperőmű 74 000 darab polikristályos napelemtáblájával, 19,96 MW beépített kapacitásával, átlagosan évi 20,7 GWh villamos energia termelésére lesz képes. A hatalmas területet körülölelő kerítésvédelmét, a Modern Alarm Kft. által forgalmazott, CIAS Sioux Mems 3.0 rendszerrel valósították meg. A Sioux Mems 3.0 kerítésvédelmi rendszer 1 méter pontossággal képes tudatni a behatolási kísérletet helyét és azonnal aktiválja a PTZ kamerákat a megfelelő pozícióba forgatva őket.

Hogyan valósulhat meg a vezérlés?
A válasz a Sioux (ejtsd: sziú, vagy szjú) működési elvében rejlik. A kerítésvédelem és a kamerák egységét egy Intellio management szoftver foglalja keretbe. A Cias 30 éve fejleszti, tökéletesíti termékeit, aminek egyik végeredménye ez a professzionális jelzőrendszer. Ezt mi sem igazolja jobban, mint a 60 hónap teljes körű garancia, amit a gyártó vállal minden kültéri, védelmi eszközére.

Rendszerfelépítés, védelmi kialakítás
A kerítésvédelmi rendszer lelke a CU (központi egység) jelfeldolgozó és működtető egység. Ehhez csatlakozik RS485 adathálózaton keresztül a MEMS elektronikát rejtő érzékelőhálózat. A CU egység három RS485 adatkimenetet tartalmaz. Kettőt a bal és jobb adatágak számára, amelyre az érzékelők csatlakoznak. A harmadik RS485 ág az opcionálisan csatlakoztatható relés kimeneti modulok részére van fenntartva. Ezekkel a modulokkal összesen 24 relékimenet hozható létre, külső jelfogadó egységek számára. Ilyenek lehetnek például egy riasztóközpont zónabemenetei. Egy teljes kiépítésű CU egységgel maximum 700 méter kerítés védhető meg.

A 700 méter hosszú kerítés 20, egymástól független zónára bontható. Minden zónához rendelhető egy-egy relékimenet. Amennyiben integrált rendszerrel kerül kialakításra a védelmem (mint itt is) nem szükséges a relékontaktus, hiszen IP alapon kommunikál a vezérlőegység az integrációs felülettel.

Zavarokra érzéketlen működés
A rendszer működési elve a következő: a kerítésre rögzített érzékelőkbe épített MEMS gravitációs gyorsulás mérő elektronika a rendszer beüzemelésekor megtanulja térbeni helyzetét. Ennek az alaphelyzetnek a változása fogja indítani a jelanalízist a vezérlőegységben. A Fuzzy Logic támogatást rejtő elektronika megannyi digitális képet tárol különböző jelzésekből, amelyeket a környezeti változások idézhetnek elő.

Képes különbséget tenni a szél, vihar, jégeső okozta jelzések és a valós jelzések között, mint amilyen a kerítés átmászása illetve átvágása, valamint a kerítés ledöntése. Bármilyen kerítéstípusra felszerelhető legyen az merev drótkerítés, fonott drótháló vagy akár betonfal. Nem érzékeny a környező növényzetre, akár a borostyán is befuthatja a teljes kerítést, mégsem befolyásolja a működését. Ez komoly versenyelőnyt jelent más gyártokkal szemben.

A kültéri védelem egyik legnagyobb ellensége a terület karbantartásának hiánya. A hatalmasra megnövő fű és gaz jelentős kihívást jelent a behatolásvédelmi rendszerek számára. A Sioux figyelmen kívül hagyja ezeket a tényezőket.
Másik komoly probléma, hogy hosszú, és kevésbé hosszú kerítésszakaszok esetében is, nem egyforma környezeti hatások érik a kerítés minden részét. Láttunk már olyat, hogy az utca egyik oldalán esik az eső a másik felén pedig száraz az idő. A szél sem egyenletesen fúj. Vannak szélcsatornák, csendes és zajosabb részek. Vagy például egy úttest fut a kerítéssel párhuzamosan, ahol az elhaladó nagytestű járművek több rezgést és nagyobb széllökéseket generálnak. Ebből következik, hogy  egyéni beállítást kíván minden egyes rész. A Sioux 3.0 esetében szerencsére minden érzékelő egyénileg szabályozható. 
Más rendszerek esetében ahol a rendszer rövid szakaszonként (akár 2 méter) egyénileg nem szabályozható, nem lehet a helyszínnek megfelelő beállításokat elvégezni.
A SIOUX 3.0 viszont pont ebben erős, hogy, egy-egy hurkon belül is, külön szabályozhatók az érzékelők.


A magyarországi zöld energiaforrások világában a Felsőzsolcai Napelempark elkészülte egy kilométerkő volt, a tisztaenergia és a modern technológia ötvöződése.

(Képek: CIAS, kivéve a helyszíni fényképeket, melyeket a telepítő cég bocsátott rendelkezésünkre)